Tuesday, July 30, 2019

No eihän se mennyt niinkuin piti

Kuten otsikkokin sanoo, eihän se testimatka mennyt sitten ihan putkeen. Siinä missä Kosmos reissu oli itsessään eeppinen avaruusmatka, muistutti mersun touhut hieman avaruuslentojen alkuaikoja.

Hyvinhän se matka melkein meni. Oltiin juuri käännytty pois isoilta teiltä, kun tankkauksen jälkeen alkoi kuulua kuskin puolelta laahaavaa ääntä takapyörästä. Selkeästi jarruihin liittyvä ongelma, totesi Paavo ja hetken asiaa pähkäiltyämme, päätimme ajaa viimeisen muutaman kilometrin festareille ja jättää asian selvittely tuonnemmaksi.

Ja tuonnemaksihan se jäikin. (Noin suunnilleen kirjaimellisesti) helvetillisen kuumien päivien ja yöaikaan painottuvan festarityöskentelyn takia ei tarvinnut edes harkita ongelman tutkimista festarien aikana. Lisäksi ongelmana oli vielä työkalujen puute, joka tosin korjaantui ystävällisten kanssapuuhastelijoiden avulla.

Sunnuntaina oli sitten jo ihan pakko, ei paljon vaikuttanut vaikka aurinko porotti mukavan neljänkymmenen asteen voimalla. Hien ja ärräpäiden saattelman Paavo sitten totesi "mielenkiintoisen" asian: vaikka mersu on tunnettu kestävyydestään ja laadustaan, näemmä mersun tunkin valmistaja ei ole niistä kuullut. Eipä noussut mersun perä ilmaan omalla tunkilla, tunkki kun vääntyi mersun alla kuin olisi ollut jostain itä-blokin autosta. Siispä ystävällisesti herätimme koko yön valvoneen ja varsin vähän nukkumaan ehtineen lavateknikon, jolta saimme käyttöömme Ford Transitin tunkin. Voorttiin voi näemmä luottaa aina.

Syypää kävi selville aika pian (ja oli sitä, mitä Paavo oli epäillytkin): kuskin puoleisesta käsijarrurummusta oli kaikki kamat irronneet sisällä todennäköisesti katkenneen jousen takia. Siispä romut irti: automaattiautossa ei käsijarrua välttämättä tarvitse (eipä vissiin) ja kotimatka saattoi alkaa.

Valkeakoskelle palattuamme painuimme pehkuihin ja seuraavana päivänä olikin sitten edessä auton pähäilyä. Painelimme illan saavuttua tutkimaan autoa ja mahdollisesti poistamaan jarruromut myös toiseltakin puolelta sekä hämmästelemään, miksi ohjaustehostin käyttäytyy hieman oudosti. Menemättä nyt sen enempää yksityiskohtiin kerrottakoon, että reissuun lähdetään nyt nyt toisella Mersulla; suunnilleen samanlaisella, mutta bensakoneisella. Vaihdokkikin vaatii tosin huoltoa, mutta se onkin nyt sitten tämän päivän projekti.

Siispä matka jatkuu, tällä kertaa kohti Motonettiä. Ja toivottavasti huomenna kohti Lappia!

No comments:

Post a Comment