Monday, August 17, 2020

Vihreä mökki





Ahvenanmaalla majoituksenamme toimi Gröna Stugan eli sillä selkosuomella Vihreä Mökki. Mökki sijaitsee Hammarlandin alueella, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Maarianhaminasta, syvällä Ahvenanmaan maaseudulta. Eli siellä, missä kasvaa perunoita ja laiduntaa lehmiä.

Maantieltä kääntyy pikkuinen tie maatalon vierestä kohti meren rantaa. Tie on todella pieni eikä siellä paljon väistellä vastaantulijoita. Millään "maavarat tonttiin" teinituninghirvityksellä ei tänne perille asti pääse, joten se kannattaa ottaa huomioon, jos paikkaan aikoo mennä yöpymään. Ajoväylän varressa on myös sähköaidan portti, joka aiheutti hieman hämmennystä. Pidetäänkö sillä jotain sisällä vai ulkona?

Vielä yksi portti ja sitten perillä. Mökin portin pielessä tervehtii iloisesti tulijoita mintunvihreä saunarakennus ja koko mökin lähipihapiiri on aidattu kokonaan. Mikä juttu tää aita nyt oikein on? Parinkymmenen metrin päässä portilta tönöttää upean näköinen hirsimökki, joka on maalattu mintunvihreäksi. Pihapiiri on lähinnä kalliota ja pihasta näkyy myös kauniisti merelle.



Saavuttuamme paikalle mökin vuokraaja (koska nimi ei jäänyt mieleen, käytetään tässä yhteydessä kaverista nimeä Jussi) tulikin iloisesti esittelemään mökkiä ja sen oheistoimintoja. Jussi oli varsin miellyttävän oloinen tyyppi ja kertoi, että hän on aina käytettävissä, jos tarvitsee jotain. Asustelee kuulemma noin 10km päässä. Jussi kertoi myös, että naapurimökillä on joukko saksalaisia, joiden kanssa saamme sopia keskenämme, jos haluamme käyttää venettä. Pihasta löytyi myös yksi polkupyörä.

Puulämmitteinen sauna löytyy ja saunassa on myös suihku (LUKSUS!), toiselta puolen mökkiä löytyy taas puucee-liiteriyhdistelmä, josta löytyi myös pieni siirreltävä grilli.



Mökistä löytyy astiasto ja keittiössä on sekä juokseva vesi, jääkaappi että myös sähköliesi. Tuvan varusteluun kuuluu myös sateliittiantennilla varustettu tv, mutta sitä emme koko visiittimme aikana laittaneet edes päälle.

Nukkumatiloja mökissä on kaksi: yksi huone kahdella sängyllä sekä yläparvi, josta löytyi nukkumapaikat noin kolmelle. Pihalla on luonnollisesti terassi ja terassilta löytyy sähköt.

Täytyy nyt kyllä sanoa, että tämä mökkivalinta meni ihan nappiin. Paikka, varustelu ja ystävällinen palvelu saavat kyllä tältä porukalta ihan helposti 5/5.

Mökistä voi lukea lisää täältä: http://www.harnasstugor.com/grona

No mikä se aita nyt sitten oikein on? Lauantaiaamuna Paavo lähti katselemaan polkupyörällä hieman kalapaikkoja. Kohtuullisen pian mies kuitenkin palasi mökille hieman hämmentävän kommentin kera: "tuolla meressä on lehmiä". Niitä käytiinkin sitten ihmettelemässä oikein kahden miehen voimin ja todettiin, että kyllä, siellä niitä on meressä lehmiä. Sunnuntaina illalla lehmät olivat tukkineet viereisen mökin mökkitien ja maasturi saapui niitä häätämään tieltä. Sonnit mylvivät varsin aggressiivisesti, joten emme menneet laumaa muutamaa kymmentä metriä lähemmäksi.

Maanantaiaamuna, noin tuntia ennen lähtöhetkeä huomasimme lauman olevan nyt mökkimme vieressä. Sama mylviminen alkoi heti, kun lauman sonnit huomasivat meidät ja lauma alkoi siirtymään vähitellen pois mökkimme välittömästä läheisyydestä. Niistä saatiin kuitenkin muutama varsin näyttävä kuva.

Jos etsitte Ahvenanmaalta majoitusta maalaisidyllissä ja omassa rauhassa, tämä paikka on ehdottomasti teille.




No comments:

Post a Comment